Karta danych materiału 4H13
|
|||||||||
EN
|
AISI
|
PN
|
W nr.
|
DIN
|
|||||
X46Cr13
|
-
|
4H13
|
~1.4034
|
X46Cr13
|
|||||
Skład chemiczny (wskaźnik w %)
|
C
|
Si
|
Mn
|
Cr
|
Mo
|
Ni
|
N
|
S
|
P
|
0,36
-
0,45
|
0
-
0,80
|
0
-
0,80
|
12,00
-
14,00
|
-
|
0
-
0,6
|
-
|
0
-
0,030
|
0
-
0,040
|
|
Właściwości materiału
Zastosowanie
|
Stal nierdzewna (zwana także INOX lub nierdzewka) – grupa stali o specjalnych właściwościach fizykochemicznych, odpornych na korozję ze strony np. czynników atmosferycznych (korozja gazowa), rozcieńczonych kwasów, roztworów alkalicznych (korozja w cieczach).Stali nierdzewnych używa się na zbiorniki na wyroby z ropy naftowej, zbiorniki i cysterny mleczarskie, niecki basenów pływackich, kolumny rektyfikacyjne, instalacje w przemyśle koksowniczym, łopatki turbin parowych, armaturę przemysłową i domową, narzędzia chirurgiczne, sztućce, naczynia i garnki, instalacje w przemyśle spożywczym, takielunek i okucia żeglarskie, wytrzymałe konstrukcje stalowe, dekoracyjne elewacje, części silnikowe w samolotach i rakietach, windy, chłodnie, klimatyzatory, piece żaroodporne, balustrady ozdobne, itp. Normy HACCP wymagają, by używać stali nierdzewnej w kontakcie z żywnością.Stal martenzytyczna dzieli się na gatunki: 1.4006, 1.4021, 1.4028, 1.4031, 1.4034, 1.4057, 1.4122
|
||||||||
Twardość
|
W stanie ulepszonym
|
>-52 HRC
|
|||||||
W stanie zmiękczonym
|
245 HB
|
||||||||
Rm
|
800-1000 MPa
|
||||||||
Re
|
650 MPa
|
||||||||
Procesy
technologiczne
|
Hartowanie °C
|
||||||||
950-1050 °C
|
|||||||||
Odpuszczanie °C
|
|||||||||
650-700 °C
|